Életem első értékelhető hala egy 2,5 kilós 70cm-es harcsa, amelyet pergetéssel fogtam egy barátom felszerelésével. Ezen élményen fellelkesülve elhatároztam, hogy fogok még nagyobbakat is. Végig néztem az összes Koós videót és a megfelelő felszerelések megvásárlása után, hozzáláttam a speciális harcsázó felszerelések megépítéséhez. Ezen szerelékek megvásárlásával szemben azért választottam a sajátkezű építést, mert véleményem szerint lelkemet beleadva az összeszerelésbe jobb szereléket kapok végeredményként, mintha megvásároltam volna. Tehát célom a Koós videókból jól ismert csúszó úszó illetve felszíni stupek elkészítése, a filmben bemutatott elkészítési mód alapján. Mérnöki tanulmányaim alapján, pár apróbb részleten változtattam, de jellegét tekintve az elkészítési mód ugyanaz.

Szükséges kellékek: mivel kezdő horgász vagyok, ezért nekem nem áll rendelkezésemre régi horgászbot, amiből fedezni tudnám az anyagszükségletet így én minden alkotóelemet külön megvásároltam.

- 14 mm-es PVC cső
- 12 mm-es PVC cső
- 10 mm-es zsugorcső
- fonott zsinór
- 2 db parafanyél
- Erős (Maruto vagy Black Cat) harcsázó horgok
- 2 komponensű epoxy gyanta
- pillanatragasztó
- csiszolóvászon
- ömleny ragasztó
- 4 mm átmérőjű carbon cső
- nagy méretű, erős forgó (Black Cat)

Munkakezdés előtt

A PVC csövek bármely nagyáruház kertészeti osztályán megtalálhatóak, az epoxy gyanta és a carbon cső bármely modell boltban elérhető, egyedül a parafa nyél vásárlásával voltam gondban, hosszú keresés után méretben megfelelő árban is nagyon kedvező parafa nyelet a Webfishing Center-nél sikerült beszereznem.

Első lépésben az egyik parafanyél tetszőleges végét formára csiszoltam.

Formára csiszolva

Tökéletes illesztés

Ezt követően a nagyobb átmérőjű PVC csőből 20cm-es, a kisebb átmérőjű csőből pedig 30cm-es darabot levágtam, amit később forró vízben egyenesre egyengettem (A kiegyenesítés nem egy leányálom)

Cső-csövön

Az egyengetés után a 2 csövet egymásba tuszkoltam. Ez az egyenesre való egyengetésnél is borzasztóbb lépés! Azért, hogy enyhítsek valamit az összetuszkolás fáradalmaiból a nagyobb csövet forró vízbe, a kisebb csövet pedig fagyasztóba tettem fél órára és az összedugás előtt hintőporral bekentem a nagyobb cső belsejét és a kisebb cső külsejét.

Cső a csőben - nem egyszerű művelet!

Következő lépésben levágtam egy 15 cm-es carbon csövet, amelyre a nagyméretű forgó került. 

Érdemes igazán jó minőségű forgót választani!

Majd az összecsúsztatott PVC csövet epoxy gyantával megkenve betuszkoltam a parafanyélbe. (fontos, hogy abba a parafanyélbe kerüljön a PVC cső, amelyiket nem csiszoltuk formára).

Rétegek

Ezután a PVC csövek felesleges részét levágtam, és a parafa test közepére egy akkora lyukat fúrtam, amelyikbe bele tudtam dugni a forgót. (ezt nálam egy 7-es fúrószárral sikerült megvalósítani)

Az illesztési pont alatti lyuk

A forgót belepróbáltam a furatba, és az imént levágott carbon cső külső felületét pillanatragasztóval és cérnával érdesítettem, a ragasztó tökéletesebb „tapadása” miatt.

Az igen komoly erőhatások miatt, fontos a megfelelő ragasztás!

Ezt követően a forgón retesz szerűen áttoltam a beragasztózott carbon csövet, mindkét oldalon cérnázással rögzítettem a PVC csöveket, majd ömleny ragasztóval a forgót.

A parafa csiszolása helyett én inkább az ömleny ragasztó áramvonalassá alakítását választottam, ez sokkal gyorsabb és véleményem szerint elegánsabb megoldás. (kép bal oldala)

A felesleg levágása után, így néz ki

Az áramvonalas ívet egy jégkrém pálcikával alakítottam ki még a ragasztó száradása előtt. (a pálcika használatához „sajnos” meg kellett ennem egy jégkrémet)

Fagyizás után :)

Ezután levágtam a carbon csőből egy 35cm-es darabot, amelynek a végét egy fűrésszel kb. 2cm hosszan bevágtam, és a forgóra duplán, 40-es fonott zsinórt kötöttem.

Ezután a carbon csövet ráhúztam a forgóra.

Majd cérnázással és ragasztással rögzítettem

A carbon cső másik végén is ugyanigy jártam el

Érdesítés cérnával, pillanatragasztóval

Ismét egy rémálom, 25 cm-es nagyobb átmérőjű PVC csőbe egy 30 cm-es kisebb átmérőjű csövet kellett betolnom.

Majd a carbon csőre rengeteg ömleny ragasztót tettem és az előbb összedugott PVC csövet ráhúztam egészen a parafa testéig.

Alakul a forma

Ezután a formára csiszolt parafanyelet ragasztóztam be belülről és húztam rá a PVC csövekre úgy hogy a csiszolással kialakított ív illeszkedjen a másik parafa testére. Ezt követően az illesztést ömleny ragasztóval lezártam és a parafanyél másik felét is cérnázással, ragasztással rögzítettem és áramvonalasra alakítottam.

Legvégül pedig, epoxy gyantával vízhatlanítottam.

Kész!

Remélem sikerült plusz instrukciókat adnom, a hozzám hasonló feltörekvő harcsahorgászoknak 

Mindenesetre aki nem akar ennyit bíbelődni, a Koós féle harcsázó csúszó úszót megvásárolhatja készen a Webfishing Center Horgász Webáruházban! >>>ITT