Életem első értékelhető hala egy 2,5 kilós 70cm-es harcsa, amelyet pergetéssel fogtam egy barátom felszerelésével. Ezen élményen fellelkesülve elhatároztam, hogy fogok még nagyobbakat is. Végig néztem az összes Koós videót és a megfelelő felszerelések megvásárlása után, hozzáláttam a speciális harcsázó felszerelések megépítéséhez. Ezen szerelékek megvásárlásával szemben azért választottam a sajátkezű építést, mert véleményem szerint lelkemet beleadva az összeszerelésbe jobb szereléket kapok végeredményként, mintha megvásároltam volna. Tehát célom a Koós videókból jól ismert csúszó úszó illetve felszíni stupek elkészítése, a filmben bemutatott elkészítési mód alapján. Mérnöki tanulmányaim alapján, pár apróbb részleten változtattam, de jellegét tekintve az elkészítési mód ugyanaz.

Szükséges kellékek: mivel kezdő horgász vagyok, ezért nekem nem áll rendelkezésemre régi horgászbot, amiből fedezni tudnám az anyagszükségletet így én minden alkotóelemet külön megvásároltam.

Szükséges kellékek:

- 12 cm-es hungarocell tojás

- 6 mm átmérőjű carbon cső

- 4 mm átmérőjű carbon cső

- epoxy gyanta

- fonott zsinór (Carbon X)

- Harcsázó horgok (Maruto)

- Ömleny ragasztó

- Erős forgók

- 4 mm átmérőjű PVC cső

Harcsázó stupek házilag - alapanyagok

Első lépésként olyan furatot készítettem, amibe belefér a 6 mm átmérőjű carbon cső.

Az 1 méteres carbon cső egyik végétől 35 cm-re, körülbelül 20 cm hosszan pillanatragasztót és cérnát tettem.

Érdesítés a tökéletes tapadás érdekében

Ezután a 4 mm átmérőjű carbon csőből egy 5 cm-es darabot levágtam, majd a 6 mm-es carbon csőbe beleragasztottam. (ezáltal megnöveltem a falvastagságot).

Minél erősebb legyen a felszerelésünk!

A száradás után 2 cm hosszúságig befűrészeltem

Ezt követően erős, nyúlásmentes zsinórt (40-es fonott) duplán a forgóra kötöttem, majd a carbon csövet ráhúztam és cérnázással ragasztással rögzítettem.

Masszív fonott zsinór

Cérna-bandázs

A cső másik oldalán a fonott zsinór másik részét kihúztam.

Ezután az előbb cérnázott és ragasztott 20 cm-es részre ráhúztam a hungarocell tojást, majd mindkét végét cérnázással ragasztottam.

Kész az úszótest

Masszív rögzítés

A 6 mm-es carbon cső másik felébe beledugtam a 4 mm-es carbon csövet úgy, hogy 30 cm kilógjon, ezzel megtoldva az eredeti 1 métert, így a szerelék 1,3 méter hosszú. Ennek köszönhetően a csali (élő kishal) távolabb került az úszótesttől, így kevésbé zavaró az éppen rabolni szándékozó harcsának.

Toldás

A cső másik felén lévő cérnázást, zsugorcsővel takartam el

Ezután a hungarocell tojás mindkét végét ömleny ragasztóval rögzítem, és még a megszilárdulása előtt áramvonalasra alakítom.

Fontos az esztétikum

Ezt követően az egész hungarocell tojás felszínét és a cérnázást is, epoxy gyantával vízhatlanítottam

Az időközben megszáradt 4 mm-es átmérőjű cső toldás végére 5 cm hosszú 4 mm átmérőjű puha PVC csövet ragasztottam. Ennek az a célja, hogy a fárasztás közben fellépő esetleges súrlódástól megóvja a zsinórt.

Zsinór védelem

Ezután már csak egy forgót kell a fonott zsinór végére kötni. A csomót én ömleny ragasztóval erősítettem, védve a harcsa gereben fogaitól.

Stabil rögzités

Erre a forgóra már bármilyen végszereléket felköthetünk, én a kengyeles megoldást választottam.

Kengyeles harcsázó szerelék

Kengyeles harcsázó szerelék

Fontos megjegyezni, hogy a fárasztás közben fellépő terheléseket nem a carbon cső nyeli el, hanem a benne átvezetett zsinór és forgó, így ezek megválasztása kritikus, érdemes minőségi alapanyagot választani! A carbon cső feladat csupán a csalihal felszínen tartása.

Aki nem akar bíbelődni felszíni harcsázó stupek gyártásával, az természetesen megvásárolhatja készen a Webfishing Center Horgász Webáruházban! >>>ITT

Ha házi stupek gyártásához szükséges alapanyagok (harcsázó horgok, forgók, karabinerek, fonott zsinór, carbon cső, stb.)beszerzése akadályba ütközik, kérd bátran segítségünket!